FI

Ajankohtaista

08/09/2022

Sähkön hinnan nousu kasvattanut aurinkopaneelien kysyntää

Alkuvuoden polttoaineiden hintojen nousu lisäsi sähköautojen latausjärjestelmien kysyntää. Nyt vuorostaan sähkön hinnan nousun ja tulevan talven korkeiden hintaennusteiden myötä monet ovat alkaneet hakea kustannussäästöjä aurinkosähköjärjestelmillä. Erityisesti sähköauton hankkineilla saattaa olla entistä suurempi intressi pitää sähkökulut kurissa, vaikka nykyisten hintojen ja ennusteiden perusteella sähköautoilussa tulee jatkossakin säästöä polttoaineeseen verrattuna.

Pitkällä aikavälillä aurinkopaneelien asennuttaminen kannattaa, vaikka sähkön hinnat alkaisivat laskea, sillä aurinkosähköjärjestelmä parantaa kiinteistön omavaraisuutta, jolloin hintamuutosten vaikutukset eivät ole niin suuret.

Katsomalla keneltä saa sähkön myynnistä parhaan hinnan ja lisäämällä hieman älyä järjestelmään voi tuotetun sähkön käyttöä ja verkkoon myyntiä optimoida taloudellisen hyödyn maksimoimiseksi, jolloin myös järjestelmän takaisinmaksuaika lyhenee huomattavasti. Koska sähkön myynnistä on tehtävä aina erillinen sopimus, sähköä ei ole pakko myydä samalle taholle, jolta sitä ostetaan ja näin myös myyntihintaa pystyy kilpailuttamaan. Älyominaisuuksien avulla voi järjestelmällä esimerkiksi ohjata lämminvesivaraajan lämmitystä toimimaan silloin, kun tuotettua sähköä on järkevämpi käyttää itse tai seurata sähköpörssin hintaa jolloin sähkö ohjautuu myyntiin silloin kun siitä saa paremman hinnan kuin ostettaessa.

Käsitys ettei paneeleista hyödy täällä pimeässä pohjolassa ei pidä paikkaansa, sillä paneelien tekniikka on kehittynyt vuosien saatossa huomattavasti ja esimerkiksi pilvisenäkin päivänä sähköä saadaan tuotettua. On kuitenkin kohteesta ja sen ympäristöstä kiinni kuinka paljon järjestelmällä saadaan sähköä tuotettua ja joissain tapauksissa tuotto voi jäädä pieneksi. Ammattilainen osaa kertoa millaisen järjestelmän omaan kohteeseen voisi asentaa ja millaisella hyötysuhteella.

Aurinkosähkö- ja sähköauton latausjärjestelmien kysyntä on kuitenkin kasvanut viime aikoina niin nopeasti, että tarjonta ei ole pysynyt mukana. Esimerkiksi aurinkopaneelien asentajista on paikoin uutisoitu olevan pulaa, minkä vuoksi asennusajankohdat ovat voineet mennä pitkällekin ja kesän aikana tuotteiden saatavuus on alkanut heikentyä, kun monilta toimittajilta on myyty varastot tyhjiksi ja tarvikkeiden toimitusajat ovat pitkittyneet.

Tarvikkeiden saatavuuden odotetaan heikkenevän entisestään tulevina kuukausina ja talven lähestyessä alkaa erityisesti aurinkopaneelien asennukseen sopivat ajankohdatkin vähentyä. Aurinkosähkö- ja/tai sähköauton latausjärjestelmän hankintaa pohtivan kannattaakin ottaa yhteyttä mahdollisimman pian, jotta välttäisi pidemmät odotusajat.